csik

2019 - Nyári Hírlevél


KARRIERTÖRTÉNETEK – Beszélgetések a Károli öregdiákjaival

KRE ALUMNI | Négyszemközt sorozat indult

Új sorozatot indított a KRE Alumni Program, amelyben hallgatóink készítenek interjút alumnusainkkal. Első interjúalanyunk Mogyorósi Rebeka pszichológus, pár- és csalápterapeuta jelölt volt, aki 2016-ban végzett pszichológia mesterképzésen Egyetemünkön; nevével a Mindset szakújságírójaként és számos televízió- és rádióműsor vendégeként is találkozhattunk.

A beszélgetést German Gergő elsőéves pszichológushallgató készítette, az alábbi linkre kattintva nézhető meg


EGYETEMI HÍREK

Diplomaosztó

Június végén és július első napjaiban Egyetemünk mind a négy karán megtartották az oklevélátadó ünnepséget. 2019-ben az ÁJK-án 284, a BTK-án 1107, a HTK-án 37 és a TFK-án 229 hallgató vehette át a diplomáját, amihez ezúton is gratulálunk!

 
 
 

Szeptembertől új rektor vezeti Egyetemünket

Áder János köztársasági elnök úr – az emberi erőforrások miniszterének a Fenntartóval egyetértésben tett javaslatára – 2019. szeptember 1. napjától 2024. augusztus 31. napjáig terjedő időtartamra Prof. Dr. Zsengellér József tanszékvezető egyetemi tanárt, jelenlegi stratégiai rektorhelyettest bízta meg a rektori feladatok ellátásával Egyetemünkön. A rektori kinevezés átadására 2019. május 31-én, a Sándor-palotában került sor.

Egyetemünk jelenlegi rektorának, Prof. Dr. Balla Péternek a rektori megbízatása 2019. augusztus 31-én lejár. Ahogy arról a parokia.hu beszámolt, a Dunamelléki Református Egyházkerület májusi közgyűlésén Bogárdi Szabó István püspök úr megköszönte Prof. Dr. Balla Péter fáradozásait, melynek köszönhetően az „egyetem helyzete stabilizálódott, némely kara pedig a legjobbak közé tartozik”.
Forrás:
Köztársasági Elnöki Hivatal
parokia.hu
reformatus.hu
Reformátusok Lapja LXIII. évfolyam , 21. szám, 2019. május 26.
Fotó: MTI; Kalocsai Richárd

 

Sebők Melinda Bonis Bona-díjat kapott

Bonis Bona-díjat kapott Dr. Sebők Melinda, a Modern Magyar Irodalmi, Összehasonlító Irodalomtudományi és Irodalomelméleti Tanszék docense az elmúlt 15 évben a magyar irodalom OKTV-n és az OTDK-n végzett tehetségfejlesztő tevékenységének elismeréseként. A díj átadására 2019. június 6-án került sor a Hagyományok Házában.
A Bonis Bona-díjat Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára adta át.

Alfred Cahen-díjat kapott Manzinger Krisztián

Alfred Cahen-díjat kapott Brüsszelben a KRE ÁJK Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa, Dr. Manzinger Krisztián a „The Current Peace Process in Colombia As Nation Building – Todos Por Un Nuevo País?” címmel megvédett dolgozatáért. A díjat a CERIS-ULB Diplomatic School of Brussels (Centre d'Etudes des Relations Internationales & Stratégiques és az Université Libre de Bruxelles) szervezésében megvalósuló nemzetközi tanulmányok és nemzetközi fejlesztéspolitika képzések végzősei között a legjobb dolgozatot benyújtó személynek ítélik oda évente egy alkalommal.

 

Országos bajnok a KRE női strandkézilabda csapata

2019. július 10-11. között került megrendezésre a 2019. évi strandkézilabda Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) Velencén, az EFOTT fesztiválon. A női vonalon versenybe szállt idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem - ELTE, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a címvédő és háromszoros bajnok Testnevelési Egyetem. Összefoglalónkat az alábbi linken olvashatják: http://www.kre.hu/portal/index.php/1260-orszagos-bajnok-a-kre-noi-strandkezilabda-csapata.html


 

PROGRAMAJÁNLÓ

Károlis programok a Csillagponton

Idén Debrecenben kerül megrendezésre a Csillagpont református ifjúsági találkozó július 23-27. között. A fesztivál, amelynek központi témája a közösség, a főelőadások mellett több mint 100 kulturális, közéleti, tudományos, pszichológiai, zenei és sportprogrammal várja a 14 és 35 év közötti Kárpát-medencei református fiatalokat. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan idén is, aki ellátogat a rendezvényre, több helyszínen vagy program keretén belül is találkozhat Egyetemünkkel.
Az Egyház és Társadalom Kutatóintézet Ökogyülekezeti Kutatóműhelye szórakoztató, egyben szemléletformáló programokra várja a résztvevőket: népszerű szabadulóládájuk mellett – amely kiváló lehetőség a csapatépítésre -, társasjátékokkal, egyéni kvízekkel, izgalmas keresgélős játékkal, valamint a szépítkezés, alkotás iránt érdeklődők részére kence konyhával is készülnek az idei fesztiválon. A természettudományok irány fogékony résztvevők biológiai és kémiai kísérleteken, valamint ismeretterjesztő előadásokon keresztül tájékozódhatnak a megújuló energia és a fenntartható fejlődés témaköréről. A kimozdulni vágyók sem maradnak programlehetőség nélkül: a Kutatóműhely kerékpáros zarándoklatot szervez a megújuló energiaparkba, valamint buszos kirándulás keretein belül a Hortobágyi Nemzeti Park Madárkórházába látogathatnak el a vállalkozó kedvű résztvevők. A programok mellett az Ökogyülekezeti Kutatóműhely a fesztivál környezetterhelésének minimalizálásában is segíti a szervezőket. A regisztráció során a résztvevők egy-egy „repoharat” kapnak, és aki ezekbe a poharakba kéri italát, a büfékben 20% kedvezményt kap. A felhasznált papír mennyiségének csökkentése érdekében regisztrációkor külön jelezni kell majd, ha valaki programfüzetet vagy énekeskönyvet szeretne kérni, mivel a fesztiválhoz fejlesztett alkalmazáson keresztül mindkettő elérhető lesz egy QR kód segítségével.
Az Egyház és Társadalom Kutatóintézet RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhelye is jelen lesz a fesztiválon, számos színes programmal várják az érdeklődőket. Első alkalommal a Csillagponton lesz megtekinthető az „Isten a XXI. században” fotópályázat nyertes alkotásaiból álló kiállítás, ahol a résztvevők eldönthetik, melyik kép kapja a „Csillagpont-díjat”. A tudomány iránt érdeklődők sem unatkoznak majd: Marslakók, KONFESZT különkiadás és a Károli Históriás Vitaest keretein belül egyes tudományterületek elismert szaktekintélyei segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tudomány mai kérdéseivel. A Marslakók csillagponti alkalmán Csorba Lóránt, a Lóci játszik frontembere beszélget majd Kiss László csillagásszal, akinek szakterülete a kisbolygók és az exobolygók kutatása, valamint 2002 óta egy aszteroida is viseli a nevét. A KONFESZT különkiadás kerekasztal-beszélgetésének középpontjában a fake news és a csúsztatás lesz, Ablonczy Bálint, Balogh Gábor, Rajcsányi Gellért újságírók részvételével, valamint Fekete Zsuzsa moderálásával. „Mi a közöm Trianonhoz?” – teszi fel a kérdést a Károli Históriás Vitaest csillagponti rendezvénye. A trianoni béke napjainkra való hatásáról Ablonczy Balázs, az MTA Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője és Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet igazgatója beszélgetnek, a program második felében pedig a közönség kérdéseire válaszolnak. A református felsőoktatási intézmények hallgatói, többek közt Egyetemünk Hittudományi Karának hallgatói a TeolPont sátorban számos programmal, pl.: társasjátékokkal várják az érdeklődőket, emellett pedig a Lehetőségek Piacán Egyetemünk képzéskínálatát egy intézményi stand segítségével népszerűsítjük, ahol a résztvevők a Károliról szóló kvízjátékon vehetnek részt, „Amit ma megtehetsz” táblánkról önmaguk, a közösség vagy a világ felé egy feladatot vállalhatnak, vagy akár „útravaló igét” is húzhatnak majd maguknak.

 

Reformátusok Szárszói Konferenciája

Augusztus 22-25. között immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Reformátusok Szárszói Konferenciája, amelynek témája: Keresztyéndemokrácia?! Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek?
A konferencia helyszínéül idén is a balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ szolgál. Az eddig megszokottól eltérően alakul a konferencia programja: a konferencia napjai közös áhítattal kezdődnek, majd egy nyitóelőadással/beszélgetéssel folytatódnak. Utána három különböző, de egy időben zajló kerekasztal-beszélgetés közül választhatnak majd a résztvevők, melyek a konferenciaközpont területén, de más-más termekben lesznek megtartva. Délutánonként szintén három kerekasztal-beszélgetés közül választhatjuk ki majd a nekünk tetszőt. Idén sem maradnak el a már megszokott fakultatív programok (pl.: zenei alkalmak, filmvetítés, “Álmom az Isten” verses-zenés est). A rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.
A konferenciára való jelentkezés határideje: 2019. július 31.
Figyelem! Egy e-mail címmel és egy regisztrációval csak egyetlen ember regisztrálhat, minden résztvevőnek külön felhasználói fiókot kell létrehoznia. Regisztrációra az alábbi linken van lehetőség.
Regisztráció: A Reformátusok Szárszói Konferenciáján 16 éven felüliek vehetnek részt. A rendezvény nyitott, azonban minden résztvevő számára egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferencián a szállást és az étkezést – a helyszín korlátai miatt – 350 fő számára tudják biztosítani. A programra történő jelentkezéssel minden résztvevő elfogadja, hogy a határidő után történő módosítási kérést a szervezőknek nem áll módjában figyelembe venni és ilyen esetben az adományt sem lehetséges visszatéríteni.
További információ az alábbi linkre kattintva érhető el.


KÉPZÉSEK, ÖSZTÖNDÍJAK

KRE szakirányú továbbképzések

Az alábbi linken tájékozódhat szakirányú továbbképzéseinkről, amire változatlanul érvényes a 10 % Alumni kedvezmény az első félév képzési díjából.
http://www.kre.hu/felveteli/szakiranyu-tovabbkepzes.html

 

Fulbright Ösztöndíj egyetemi/akadémiai kutatók számára

A Fulbright Bizottság az Egyesült Államokba kínál kutatási ösztöndíjat a 2020-2021-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2019. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél és az amerikai akkreditált intézmény meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 3-5 hónap. Pályázat beadási határidő: 2019. október 10.
További részletek ide kattintva érhetők el.

 

Fulbright Ösztöndíj egyetemi oktatók számára

A Fulbright Bizottság az Egyesült Államokba kínál oktatási lehetőséget egyetemi oktatók számára a 2020-2021-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2019. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél és az amerikai egyetem meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 1 vagy 2 szemeszter. Pályázat beadási határidő: 2019. október 10.
További részletek ide kattintva érhetők el.


ÁLLÁSAJÁNLATOK


További állásajánlatok: http://www.kre.hu/alumni/karrier/aktualis-allasajanlatok
Feliratkozás álláshírlevélre: http://www.kre.hu/alumni/regist
Álláshirdetés feladása: http://www.kre.hu/alumni/allashirdetes-megjelentetese-a-karoli-alumni-oldalon

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!