csik

2021 - Téli Hírlevél

 

KARRIERTÖRTÉNETEK

Mesélj Te is a munkádról, karrieredről 

Még a járvány kezdetén elindítottunk Károli Pálya-kép címmel videósorozatunkat, amelyben néhány a szakmáját szerető és az egyetemre jó szívvel emlékező öregdiákunk válaszolt a pályájával kapcsolatos kérdéseinkre. A rövid videókkal az volt a célunk, hogy motiváljuk hallgatóinkat, és segítsük őket a tanulmányaik és karrierjük tervezésében. Eddig 12 videót publikáltunk, amelyeknek nagy sikere van a hallgatóink és oktatóink körében is, néhányat közülük több ezren is megtekintettek.
A videók a  Karrieriroda Facebook oldalán és az Egyetem YouTube csatornáján is megnézhetők.
Ha szívesen mesélnél te is a munkádról, karrieredről, jelezd nekünk a  címen!
 

 

 

EGYETEMI HÍREK

Megjelentek a 2021-es hazai egyetemi rangsorok

HVG Diploma 2021 felsőoktatási rangsor összesített képzési rangsorában egyetemünk a 7. helyen végzett a rangsorolt 38 magyarországi felsőoktatási intézmény között. Az oktatói kiválósági rangsorban a Károli dobogós, az előkelő harmadik helyezést érte el.
Nagy örömünkre szolgál, hogy egyetemünk több kara is kiválóan szerepelt a felsőoktatási rangsorban.
Megjelent a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es lapszáma is, melyből kiderül, hogy a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a pedagógusképzés képzési területi rangsor alapján 36 egyetemi kar közül a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel. A karon kimagasló a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya (82,2%), ami országosan a második legmagasabb érték.


 

A legjobbak között a Károli - interjú dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszonnyal

Javított tavalyi helyezésén, így a hetedik legjobb lett a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) a HVG Diploma 2021 rangsorában. Ennek kapcsán készített interjút a Reformátusok Lapja Dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszonnyal, amely itt olvasható.


 

HIT Talk podcast 3. rész – Holland múlt és magyar örökség. Mi maradt a történelmi kálvinizmusból?

A KRE Reformáció Öröksége Műhely (RÖM) által indított HIT Talk, vagyis a Hagyomány-Identitás-Történelem egyháztörténeti podcast-sorozat harmadik epizódja is felkerült a RÖM oldalára. Szakértőink ezúttal a száz éve elhunyt Abraham Kuyper holland miniszterelnök, teológus munkásságát mutatták be, arról is szó esett, hogy az általa fémjelzett történelmi kálvinizmus hogyan befolyásolta a magyar reformátusságot.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg.
A HIT Talk (a Hagyomány-Identitás-Történelem református egyháztörténeti konferenciasorozat podcast adása) kéthetente jelentkezik újabb epizódokkal, a magyar református művelődés- és egyháztörténetről szóló interjúkkal, illetve kerekasztal-beszélgetésekkel.

 

 

Ismerd meg a Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetet!

A KRE BTK Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet készített néhány bemutatkozó kisfilmet, hogy leendő hallgatóink jobban megismerhessék az intézethez tartozó tanszékeket és az itt zajló képzéseket (BA, MA, osztatlan tanárképzés, szakirányú továbbképzés, pedagógus-továbbképzés és részismereti képzés).
Az intézet a Színháztudományi Tanszéket, a Szabadbölcsészet Tanszékeket, a Művészettörténet Tanszéket és a Művészettudományi és Médiapedagógiai Tanszéket foglalja magában.


Lépj be a Károlyi-Csekonics palotába!

VIDEÓ
2020. szeptember 1-jén vehették birtokba az egyetem új, gyönyörűen felújított műemlékvédelmi épületegyüttesét a KRE BTK hallgatói és munkatársai, amelyről Jaksa Bálint és Kriston Csaba készített kisfilmet. Segítségével körbejárhatjuk a felújított, átépített palotát.
A 2017. év végén kezdődött felújítási munkák során a kivitelezők a palotaegyüttes Múzeum utca felőli szárnyában az eredeti állapot visszaállítására törekedtek. Ezzel szemben a Reviczky utcai épületrésznek szinte csak az utcai homlokzatát őrizték meg a felújításkor. Az eredetileg kocsiszínnek, illetve a kiszolgálószemélyzetnek helyet adó épületszárny eredeti formáját a korábbi átépítések miatt nem tudták visszaállítani, így ezt az épületet a felújítás eredményeképpen egy rendkívül korszerű oktatási épületté alakították.

 

Letette hivatali esküjét Balog Zoltán püspök

Tizennyolc év után új püspöke lett a Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Bogárdi Szabó István három cikluson át vezette az egyházkerületet, amelynek élére 2020 őszén Balog Zoltánt, a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség lelkipásztorát választották meg a dunamelléki gyülekezetek presbitériumai. Az egyházkerület 2021. január 25-ei alakuló közgyűlésén Balog Zoltán letette hivatali esküjét.

 

A Tanítóképző Főiskolai Kar Akkreditált kiváló Tehetségpont minősítést kapott

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) 2021. január 28-án örömmel tájékoztatta a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karát, hogy a 2020/2021 évi akkreditációs folyamatban való részvétel eredményeként a Kar elnyerte az Akkreditált kiváló Tehetségpont minősítést.
Az akkreditációs szakértők értékelése kiemeli, hogy a tehetséggondozó, fejlesztő munka, a tehetséggondozás színvonalának folyamatos fejlesztése iránt a Kar vezetése és közössége elkötelezett. Az intézmény magas minőségű, színvonalas képzést és kutatást támogató környezetben biztosítja a tudományos diákköri tevékenység működtetését. A tehetséggondozási tanácsadó rendszer kiterjed a Kar jelenlegi és volt hallgatóira, a partnerintézmények szakembereire egyéni és csoportos szinten. A szakmai együttműködések és a nemzetközi eredmények ugyancsak támogató elismerésben részesültek.
A kari tehetséggondozásról itt találhatók további részletek.

 
 
 
 

 

PROGRAMAJÁNLÓKözösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi karának Történettudományi Intézete és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel 2021. február 25–26-án kétnapos nemzetközi tudományos online konferenciát rendez. Fővédnök és egyben a konferenciát megnyitja: Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.
A konferencián három ország, 12 egyetemének, múzeumának, levéltárának, tudományos kutató szervezetének húsz történésze, kutatója osztja meg a legkülönbözőbb aspektusból a konferencia témájában végzett kutatásainak eredményeit.
A konferencia regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2021. február 23-ig az  e-mail címen lehet.
További információ: http://www.kre.hu/portal/index.php/1590-kozosseg-es-egyen-a-szovjet-fogsagba-hurcoltak-kontextusaban-ketnapos-online-nemzetkozi-tudomanyos-konferencia.html


ÖSZTÖNDÍJFELHÍVÁSOK, PÁLYÁZATOK


Felhívás „OTKA” fiatal kutatói kiválósági program pályázathoz (FK_21) – Jelentkezési határidő: 2021. február 18.
 
Felhívás „OTKA” posztdoktori kiválósági program pályázathoz (PD_21) – Jelentkezési határidő: 2021. február 18.
 
Felhívás „OTKA” kutatási témapályázathoz (K_21N) – Jelentkezési határidő: 2021. február 24.

12 hónapos teljes finanszírozású Posztgraduális Kutatói ösztöndíj a legjobb amerikai egyetemekre a bölcsészet- és társadalomtudományok területén végzős doktoranduszoknak és fiatal oktatóknak a 2021-22-es tanévben a Hungary Foundation - HF Liberty Bridge Program támogatásával.

Jelentkezési határidő: 2021. április 1.
https://www.hungaryfoundation.org/call-for-applications.../


ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK


Angol – bármely szakos tanárt keres 2021. augusztusi belépéssel a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium. További infó

Jogász tiszti munkakör betöltésére keres jelentkezőt a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka. További infó

A KRE állásajánlatai:
Doktori iskolai asszisztens
Karrierirodai asszisztens
Kommunikációs munkatárs

 

A KÁROLI KÖNYVMŰHELY KÖNYVAJÁNLÓJA

Az Egyetem Károli Könyvek sorozatában számos új kötet jelent meg, amelyek 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az Alumni tagoknak a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.).

 Néhány újdonság:

Monográfia:
  Visky András: Mire való a színház?
  Csontos Nóra: Szakszöveg-tipológia
  Dér Csilla Ilona: Diskurzusjelölők és társulásaik a magyar nyelvben
  Fóris Ágota: Fordítás és terminológia
  Korpics Márta: A késő modern vallásosság közösségi mintázatai
  Kovács Dóra: Az empátia tudománya és művészete

Tanulmánykötet:
  Társadalmi kommunikáció és szakralitás
  Korpusznyelvészet és nyelvi közvetítés

Idegen nyelvű sorozat:
  Minorities in Canada. Intercultural Investigations

Jegyzet:
  Sepsi Enikő: A szürrealizmus utáni francia költészet
  Dróth Júlia: Fordítási és szaknyelvi gyakorlatok a távoktatásban
 
Orpheus Noster:
  2020/3.: English and American Literature  
  2020/4.: Kuba 

 

 

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!