csik

2021 - Nyári Hírlevél

 

EGYETEMI HÍREK


Bővült az alumni kedvezmények köre
A KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar BA, MA, valamint szakirányú képzéseire valamennyi alumni tagnak már a teljes képzési időre jár a képzési kedvezmény a kar vezetőségének nemrég hozott döntése alapján.  További információ a kedvezményekről és igénybe vételükről itt olvasható.
 

Indul a pótfelvételi
A felvi.hu-n hamarosan láthatóvá válnak a pótfelvételi eljárásban meghirdetendő alap- és mesterképzéseink (beleértve a rövid ciklusú tanári mesterképzéseket is), valamint szakpáros osztatlan tanári mesterképzési szakjaink, amelyek közül többet levelező munkarendben is meghirdet egyetemünk. A BTK-s szakokra vonatkozó kérdésekkel a , a további képzésekkel kapcsolatban a  e-mail címen várják kollégáink a megkereséseket.

Közösen, egy célért dolgozik a három doktori iskola

A Doktorandusz Önkormányzat KRE(R)ÁCIÓ néven létrehozott egy doktori tudományos, interdiszciplináris kutatóműhelyt. Az új szervezet a három doktori iskola (KRE HDI, TDI és ÁJDI) hallgatóit kapcsolja össze egy közös projektbe. A kutatóműhely lehetőséget biztosít belső kutatókörök, kutatócsoportok létrehozására és működésére; tudományos pályázatokon való részvételre; publikációs lehetőségre; szélesebb társadalmi körben a tudományos eredmények népszerűsítésére; valamint a közös párbeszéd előteremtése céljából interdiszciplináris regionális és nemzetközi konferenciák megszervezésére. Részletek: ide kattintva .

Nagyköveti látogatás a Károlyi-Csekonics-palotában

Dr. habil. Czine Ágnes, rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony meghívására 2021. július 2-án Spanyolország, Libanon, India és Japán budapesti nagykövetei tettek látogatást a Károlyi-Csekonics-palotában.

A rektori és dékáni köszöntőt követően Őexc. Anunciada Fernández de Córdova Úrhölgy, Joanna Azzi Úrhölgy, Kumar Tuhin Úr és Masato Otaka Úr számára bemutatásra kerültek az Egyetem és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar története és nemzetközi kapcsolatai. 

A szakmai megbeszélés során a nagykövetek ismertették országaik aktuális gazdasági és oktatási trendjeit, kihívásait. A megbeszélés célja az volt, hogy az Egyetem minél szélesebb körű oktatási és tudományos együttműködési lehetőségeket alakítson ki az érintett országok egyetemeivel. A program zárásaként a delegáció tagjai megtekintették a Károlyi-Csekonics-palotát.


 TörténÉszOsztók - Új podcastsorozatot indított a RefCOO Kutatóműhely


Történelmi témájú podcastsorozatot indított a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO Kutatóműhelye! A májusban indult podcastadásban Kanyó Ferenc, a kutatóműhely munkatársa vitás történelmi kérdésekről beszélget történészekkel. A podcast első két adása Trianonról és a Don-kanyarban elszenvedett vereségről már meghallgatható Spotify-on, Google Podcast-en és Anchoron is.  
A podcast a jövőben havonta fog újabb adásokkal jelentkezni.  
Az adással kapcsolatos minden információ elérhető a műsor Facebook-oldalán.
Polgári Magyarországért Díjjal tüntették ki Prof. Dr. Bagdy Emőkét

2021. június 10-én Polgári Magyarországért Díjjal tüntették ki Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát, a pszichológiatudomány kandidátusát, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritáját. Az emberi életért, az emberek lelki egészségéért végzett szolgálatáért kapott kitüntetés kapcsán készített interjút Professzor Asszonnyal a Magyar Demokrata hetilap is, ahol többek között elhivatásáról, önismeretről és a Covid-járvány hatásairól is beszélt. A beszélgetésből az alábbi interjúrészletet közöljük:

https://btk.kre.hu/index.php/1574-polgari-magyarorszagert-dijjal-tuntettek-ki-prof-dr-bagdy-emoket.html .  


Károlis hallgatók Eb-sikerei


A Károli Gáspár Református Egyetem szociálpedagógia szakos hallgatója, Farkas Petra aranyérmet szerzett az Európai Atlétikai Szövetség által július 8-11. között megrendezett U23 Atlétika Európa-bajnokságon, az észtországi Tallinnban. Petra egyéni legjobbját megdöntve, 6.73 méteres ugrásával utasította maga mögé a teljes mezőnyt a Kadriorg Stadiumban és állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

 Rényi Luca kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatónk vezetésével pedig bronzérmes lett a magyar válogatott a szinkronúszók highlight kűrjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon, a Duna Arénában. A válogatott először nyert érmet szinkronúszásban világversenyen.

Hatalmas sikert ért el a KRE BTK pszichológia szakos hallgatója, Tóth Csenge is. Csenge bronzérmet szerzett a 2021. június 26-27. között Tbilisziben megrendezett felnőtt Shinkyokushin Karate Európa-bajnokságon. A női +65 kg súlycsoportban indult, amely a legerősebbnek számított, tele többszörös Európa- és világbajnokokkal és bajnoki helyezettekkel.
 
PROGRAMAJÁNLÓ


A szabadság lesz a témája a 10. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak

Több mint száz programmal várja a fiatalokat az idei Csillagpont 2021. július 27-31. között. A Kárpát-medence legnagyobb református ifjúsági fesztiválja ezúttal is Debrecenben kerül megrendezésre. A találkozón Egyetemünk idén is részt vesz: a Lehetőségek Piacán megtalálható lesz intézményünk standja, de az Egyház és Társadalom Kutatóintézet több műhelye is képviselteti magát a rendezvényen.

A koronavírus-járvány kitörése óta először július végén találkozhat egymással a református fiatalság. A Debreceni Egyetem Agrártudományi campusán a Csillagpont ezért a szabadságot ünnepli – pszichológiai témájú előadásokkal, érzékenyítő játékokkal, sportprogramokkal egyaránt készülnek a szervezők, de természetesen szó lesz a rendezvényre hivatalos korosztályt (14-35 év közöttiek) foglalkoztató más kérdésekről is: párkeresésről, pályaválasztásról vagy éppen a klímaszorongásról.

A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információ itt érhető el.
 

Teremtésvédelem a Csillagponton

2021. július 27-30. között a KRE Teremtésvédelmi Műhely színes programkínálattal várja a teremtett világ védelme iránt érdeklődőket az idei Csillagponton. Érdekes előadások, kerekasztal-beszélgetés, öko filmklubok, újrahasznosító kézműves foglalkozás, társas- és csapatépítő játékok, izgalmas természettudományos kísérletek, kirándulások, szabadulóládák, kvízek várják az érdeklődő fiatalokat. Bővebb információk itt olvashatók. A rendezvényre az alábbi oldalon lehet regisztrálni.

Egyetemünk ad otthont az Első Magyar Jogi Könyvszalonnak

A szakmai és tudományos vitákhoz, a szellemi gyarapodáshoz jogászi és nem jogászi világban egyaránt nélkülözhetetlen a szakirodalom ismerete és a megfelelő fórumok megteremtése. A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság ehhez kíván hozzájárulni azzal, hogy hagyományteremtő szándékkal 2021. szeptember 18-án a felújított Károlyi–Csekonics-palotában megtartja az első Magyar Jogi Könyvszalont. Kedvezményes könyvvásár, könyvbemutatók, exkluzív dedikálási lehetőségek, híres jogászok, színvonalas szakmai programok, pódiumbeszélgetések, díjátadók egy csodálatos helyszínen. Mindezeken túl lehetőség lesz részt venni digitális bemutatókon, ahol a jogászok munkáját segítő online eszközöket, jogtárakat, jogkódexet ismertetnek.

A rendezvény díszvendége: Áder János köztársasági elnök.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/379398663604212/?ref=newsfeed

 
KÉPZÉSEK


Új szakirányú továbbképzés indul a Károlin „IKT Oktatásmódszertan” címmel

2021 szeptemberétől új szakirányú továbbképzést indít „IKT Oktatásmódszertan” címmel, jól tervezhető, blokkosított órarenddel (személyes és online szakaszok). 

A 2 féléves, önköltséges képzés célja olyan pedagógus szakemberek képzése, akik az oktatás területén az eredményesség érdekében hatékonyan használják az információs és kommunikációs technológia oktatást támogató eszközeit és alkalmazásait – mind a hagyományos, osztálytermi, mind pedig a távolléti oktatás keretében.

A képzésről és a jelentkezésről további részleteket az alábbi weboldalon és az alábbi elérhetőségeken olvashatsz:

· általános képzésleírás
· mintatanterv,
· részletes órarend (I. félév).

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 21.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a képzésen!

 

Gazdaságdiplomáciai szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak az ÁJK-n

Szerezz jól hasznosítható gazdasági másoddiplomát egy év alatt a Károli jogi karán!

Jelentkezési határidő: 2021. július 26.

A Gazdaságdiplomáciai szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak indításának célja felkészült szakemberek elméleti és gyakorlati tudást adó képzése. A továbbképzésen végzettek képesek aktívan és eredményesen részt venni Magyarország külgazdasági pozíciójának előmozdításában itthoni és külföldi szakmai tevékenységük során, alkalmassá válnak arra, hogy különböző állami intézmények külgazdasági és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok körébe tartozó más tevékenységek ellátása során szakmailag felkészülten legyenek képesek ellátni általános vagy szakágazati gazdaságdiplomáciai feladatokat idehaza vagy külszolgálatban.

Bővebb információ itt olvashatsz a képzésről.

 

Jogi szakokleveles köznevelési szakember szakirányú továbbképzési szak pedagógusok részére

A képzés célja:

A képzésben résztvevők alkalmassá válnak arra, hogy a magyarországi köznevelés folyamatosan változó jogszabályi környezetében középvezetőként vagy felsővezetőként megfeleljenek az intézmény menedzsmenttel szemben támasztott sokoldalú elvárásoknak. Képesek eligazodni a köznevelési intézményrendszer működését meghatározó jogszabályi környezetben, képesek tudatos és felelős jogalkalmazóként tevékenykedni, felismerik a jogszabályi környezetből fakadó döntési helyzeteket. A résztvevők a képzés végére alakilag és tartalmilag helyes határozatokat tudnak hozni, iratokat kiadmányozni. Közigazgatási jogi ismereteik alkalmassá teszik őket nemcsak köznevelési intézmények, hanem a közneveléssel kapcsolatos államigazgatási feladatokban való részvételre is. Rendelkeznek az intézményirányításához vagy középvezetői feladataikhoz szükséges felhasználói szintű informatikai ismeretekkel.

Kinek ajánljuk a képzést:
A képzést a köznevelési intézményben vezető beosztású pedagógusoknak, köznevelési intézmények vezetőinek, leendő vezetőinek illetve a helyi és központi oktatásirányításban dolgozó szakembereknek ajánljuk, akik az előírt felvételi feltételeknek megfelelnek.

Jelentkezési határidő: 2021. július 26.

Bővebb információt itt találsz.
 

Regisztrált károlis öregdiákok a BTK és ÁJK szakirányú továbbképzéseinek árából 10 % kedvezményt kapnak.

.

ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

Jogi asszisztens és jogi referens
Angol tanár
Pszichológus
HR asszisztens
 
A KRE állásajánlatai:
HR munkatárs
Doktori iskola koordinátor
Nemzetközi igazgatóság munkatárs

Egyetemünk további állásajánlatai ezen a linken találhatók. KÖNYVMŰHELY

A Károli Könyvműhely gondozásában április vége óta az alábbi kötetek jelentek meg:


- PE. Barba – N. Savarese: A színész titkos művészete. Színházantropológiai szótár

- Gulyás Adrienn – Horváth Géza – Mudriczki Judit – Sepsi Enikő (szerk.): Klasszikusok újrafordítása

- Furkó Péter, Szathmári Éva: Tudomány, küldetés, társadalmi szerepvállalás. Studia Caroliensia. A Károli Gáspár Református Egyetem 2020-as évkönyve

- Ordasi Zsuzsa (szerk.): Kortárs református templomok, 2010-2020
 

 

Károli Könyvek sorozat kötetei 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg Alumni kedvezménykártyával a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.). A kötetekről részletes információk a www.kre.hu oldalon a Kiadványok/Károli Könyvek menüpont alatt olvashatók. 

 

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!