csik

„Boldogulás a diploma után, avagy hogyan valósítsuk meg az álmunkat?"

Beszélgetés a Károli volt diákjával, Liktor Katalinnal

Tóth Gabriella: A Károli Gáspár Református Egyetemen végezted minden felsőoktatási tanulmányodat.  Hogyan jutottál el az egyetemi padból a karrierépítésig?

Liktor Katalin: 2002-ben magyar-német szakon kezdtem, de csak két évig voltam német szakos, ezután – harmad éven – csak magyar szakon tanultam. Az utolsó évben jelentkeztem történelem szakra, ez volt az utolsó osztatlan képzés. Magyarból 2007-ben szereztem tanári végzettséget, és az év szeptemberében bekerültem az Irodalomtudományi Doktori Iskolába. Nem szereztem meg az abszolutóriumot, mert közben tanítani kezdtem a Budapesti Montessori Általános Iskola és Gimnáziumban. Itt másfél évet dolgoztam. Problémás gyerekek közé kerültem, de ez tapasztalatszerzés szempontjából hasznos volt számomra. Olyan értékes élményeket gyűjtöttem, amelyek aztán kiváló alapul szolgáltak a későbbi pályafutásomhoz. Sok segítséget kaptam az ott dolgozó kollégáimtól, akik nem csak szakértelmükkel segítették a munkámat, hanem emberileg is, máig fordulhatok hozzájuk a szakmámban felmerülő problémáimmal. 2010-től a 13 évfolyamos Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban dolgoztam egészen 2012-ig, amikor a család bővülése miatt otthagytam az állást.

Tóth Gabriella: Nemrég jelent meg első könyved, melynek címe: Rokon álmok álmodója. Ebben a könyvben Áprily Lajos és Reményik Sándor levelezéseit gyűjtötted össze. Mennyire voltak segítségedre az egyetemi kapcsolataid, a tanárok? Egyáltalán, mikor kezdtél neki a kutatásnak, és hogyan tudtál vele foglalkozni a munkád mellett?

Liktor Katalin: 2004 és 2005 között a Petőfi Irodalmi Múzeumban kutattam a szakdolgozatomhoz, amit alapvetően Reményikről írtam, ekkor találtam rá erre a levelezésre. Sokáig tanulmányoztam a leveleket, a könyv létrejöttét hosszas gyűjtögetés előzte meg. Az aktuális munkahelyemen sok támogatást kaptam a kollégáimtól, valamint most, hogy otthon vagyok a gyermekemmel, szintén tudtam erre időt szakítani, így fejeződhettek be a munkálatok, és jelenhetett meg a könyv ez év tavaszán. Az egyetemen a doktori iskolában Takaró Mihály és Berta Zoltán tanár urak – utóbbi a doktori képzés alatt és után is – vettek először a szárnyaik alá, de a többi tanárom, többek között Hansági Ágnes, Hermann Zoltán és Horváth Csaba is rengeteget segítettek és állandóan éreztem a támogatásukat. Emellett a kiadómtól is sok segítséget kaptam.

Tóth Gabriella: Mit tudsz tanácsolni a most végző fiataloknak: hogyan induljanak tovább a diploma megszerzése után?

Liktor Katalin: Attól függ, milyen céllal vannak itt az egyetemen. Az én célom a tanítás volt, ezért igyekeztem az egyetemen olyan tudást megszerezni, amelyet bátran tovább adhatok majd a későbbiek folyamán. Természetesen minden kezdő tanár álma, hogy valamilyen egyedi és magasabb szintű tanítási technikával tűnjön ki, de ez idő kérdése. Meg kell találni az embernek a saját helyét, stílusát és a teherbírási képességünket is ki kell tapasztalni. Ha valaki inkább a doktori iskolát célozza meg, javaslom, hogy intenzíven vegyen részt a tanszékek tudományos munkálataiban, segítsen az egyetemi élet ilyenfajta fejlődésében. Érdemes TDK-zni, versenyekre és előadásokra járni: egyszóval, folyamatosan tűzközelben lenni. Nem kell arra törekedni, hogy mindig a legjobb legyél. Elég, ha tudják, ki vagy, és számíthatnak rád. Ha megtalálod a helyed ebben a környezetben, elkezdheted felépíteni a saját tudományos munkásságodat, amiben a megszerzett kapcsolatokon keresztül biztosan rengeteg támogatást fogsz kapni. A lényeg, hogy tűzd ki a célt magad elé, és igyekezz a lehető legtöbben kihozni magadból.

(Az interjút Tóth Gabriella harmadéves magyar szakos hallgató készítette.)

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!